Η Κλέλια Χαρίση είναι δημοσιογράφος-ποιήτρια και το πρόσωπο της εκστρατείας «Κίνηση Μαστ» για τον καρκίνο του μαστού της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Ακόμη είναι διευθύντρια Λόγου και Τέχνης στον Όμιλο για την Unesco. Η δεύτερη ποιητική συλλογή της «Μετανάστης η Ελπίδα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια.

 

 

 

Από τον Κεν Αλεξανδράτο

 

 

Γεννιέσαι στην Ιταλία από Έλληνες γονείς;
Από μητέρα Ιταλίδα και μπαμπά Έλληνα, ο οποίος όπως όλοι οι Έλληνες που πήγαιναν και σπούδαζαν στην Ιταλία Φαρμακευτική, γνώρισε τη μαμά και ερωτεύτηκαν.
Σε τι ηλικία έρχεσαι Ελλάδα;
Ήρθα στην Ελλάδα στην ηλικία 7 ετών. Με το που ήρθα πήγα Δημοτικό, αν και δεν ήξερα καθόλου Ελληνικά. Ήμουν ένα κορίτσι-ιταλάκι αναθρεμένο κοντά στην Βενετία σε μια όμορφη μεσαιωνική πόλη, τη Φερράρα.
Αργότερα, ήρθαμε στη Νέα Μιχανιώνα Θεσσαλονίκης , ένα πανέμορφο παραθαλάσσιο μέρος..όπου ο πατέρας μου ανοίγει το φαρμακείο του. Εγώ συνεχίζω εκεί τόσο στο Γυμνάσιο όσο στο Λύκειο.
Ήσουν καλή μαθήτρια;
Παρόλο που δεν μπορώ να πώ ότι διάβαζα πολλές ώρες, μου άρεσε να προσέχω στη τάξη και αγαπουσα πολύ τα μαθήματα..ημουν μαθήτρια του 18-19. Γι΄αυτό και ο πατέρας μου μούτρωσε όταν έμαθε ότι δεν είχα σκοπό ν´ ακολουθήσω τη φαρμακευτική..
Εσύ σπούδασες;
Σπούδασα Οικονομικά στην Ιταλία και μετά ακολούθησα δεύτερη σχολή στο ΑΠΘ Θρσσαλονίκης..Ειδική Φυσική Αγωγή.
Ο αδερφός μου θανάσης είναι φαρμακοποιός 3 χρόνια μικρότερός μου και έχω και μια πιο μικρή αδερφή την Αλεξάνδρα η οποία ακολούθησε και αυτή παραφαρμακευτικά.
Σε τι ηλικία ξαναφεύγεις για Ιταλία;
Γύρω στα 18 μόλις τελείωσα το Λύκειο πήγα στην Ιταλία και για 3 χρόνια σπούδασα εκεί. Μετά ήρθα στη Θεσσαλονίκη με αφορμή για να πιέσω τον αδερφό μου να διαβάσει παραπάνω ώστε να περάσει στη φαρμακευτική, και γράφομαι ξανά στο πανεπιστήμιο δίνοντας εξετάσεις πανελλαδικές με το νέο σύστημα. Πέρασα όπως σας ανέφερα πριν ειδική φυσική αγωγή..ουσιαστικά στην γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα στα άτομα με αναπηρία.
4 Έχεις μια ευαισθησία απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Ασχολείσαι και με την εκστρατεία «ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣΤ».
Από πολύ μικρή παρατηρούσα ότι είχα διάφορες ευαισθησίες, είχα μια ιδιαίτερη αδυναμία στους ηλικιωμένους ανθρώπους, στα παιδιά.
Από τι προέκυψε;
Νομίζω κάποια πράγματα δεν εξηγούνται, είναι θέμα προσωπικότητας και χαρακτήρα. Απλά στην πορεία τα ερεθίσματα δημιουργούν επίκτητες δυναμικές για να μπορούμε να διεκπεραιώσουμε οτιδήποτε ο καθένας κουβαλά μέσα του.
Θέλω να μου πεις μια συγκινητική στιγμή που βίωσες σε αυτό τον αγώνα…
Κάτι που με έκανε πολύ καλύτερο άθρωπο, ήταν στο πανεπιστήμιο ο εθελοντισμός με τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ή μάλλον «ειδικές ικανότητες» όπως μας έμαθαν στο Πανεπιστήμιο οι πολύ αξιόλογοι καθηγητές μας.
Για έναν χρόνο έπαιζα ως η μόνη γυναίκα αρτιμελής στην ομάδα «Μέγα Αλέξανδρο Θεσσαλονίκης» με αναπηρικό καροτσάκι μπάσκετ. Όλη η ομάδα με αναπηρικά αμαξίδια ήταν ανδρική και εγώ ήμουν η μόνο αρτιμελής γυναίκα που έπαιξε εθελοντικά μπάσκετ με αμαξίδιο, μαζί με ´εναν άντρα αρτημελή συνάδελφό μου, τον Μάκη ο οποίος κ πλέον ειναι προπονητής στη Κρητη σε ομάδα wheelchair basket.
Η συναναστροφή μου με τα άτομα με ειδικές ικανότητες, με δίδαξε πως πρόκειται για άτομα με πολύ μεγαλύτερο σθένος ψυχής από εμάς τους υπόλοιπους ..!

Τι έχει αλλάξει στον χαρακτήρα σου μέσα από αυτό;
Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί επίτευγμα για έναν άνθρωπο η απλή προσφορά του στο σύνολο απο τη στιγμή που θεωρούμαστε κατεξοχήν κοινωνικά όντα ,μπορώ να πω πως έμαθα ν αποκωδικοποιώ κατα κάποιον τρόπο συμπεριφορές έξω απο το «Εγω» μου..να τις αποδέχομαι.. και μέσα απο τη διαφορετικότητα να ψάχνω το κοινό σημειό αναφοράς μας.. την ιδια ανάγκη για ύπαρξη και εξέλιξη..
το μόνο πράγμα που οφείλει κανείς να προσφέρει
καθημερινά στον εαυτό του.
Μπορώ να πω επίσης πως η συναναστροφή μου με την Unesco Πειραιώς κ Νήσων όπου είμαι διευθύντρια λόγου και τέχνης, ή με την εκστρατεία «ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣΤ» της ελληνικής αντικαρκινικής εταιρείας για τον καρκίνο του μαστού, είναι σημεία αναφοράς μέσα από τα οποία έμαθα πάρα πολλά ..
Το πολυτιμο αυτό » Ταξίδι ζωής για την πρόληψη του Καρκινου του μαστού»,
Βασίζεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία ,και να το τονίσουμε αυτό: διότι υπάρχουν ακόμη Έλληνες επειχειρηματίες που στηρίζουν τέτοιου είδους εκστρατείες όπως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ELPEN. Ο κύριος Τρύφων ο Αντιπρόεδρος της ELPEN και ο κος Πενταφράγκας είναι άνθρωποι που ενώ επεκτείνονται μέσω των επιχειρήσεων τους δεν ξεχνούν τον συνάνθρωπό τους.
Η «ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣΤ» είναι μια εκστρατεία που αφορά την ελληνική αντικαρκινική εταιρεία, την ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), το ΕΔΔΥΠΠΥ και την ELPEN. Ταξιδέψαμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος, ανακαλύψαμε και σώσαμε γυναίκες σε πρώιμο στάδιο του καρκίνου του μαστού. Σκοπός της εκστρατείας αυτής είναι με μια κινητή μονάδα σε όλη την Ελλάδα να παρέχουμε εξετάσεις σε όσες γυναίκες είναι ανασφάλιστες και άνεργες.Πήγαμε Κομοτηνή, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Εύβοια,Κρήτη, στα νησιά.Ακόμη και σε μεγάλες πόλεις όπως η ίδια η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Λάρισα.
Επειδή στην εποχή μας τα πράγματα έχουν αγγίξει οριακά επίπεδα ως το » ευ ζείν», άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν κάποια χρήματα για την υγεία και τη ζωή τους, είναι οι συνάνθρωποι εκείνοι στους οποίους απευθυνόμαστε. Γι αυτό κ είναι πολύ πιθανό να συνεχίσουμε για δευτερη χρονιά φέτος αυτή τη μεγάλη προσπαθεια που αφορά όλους μας και καθέναν ξεχωριστά.
Η κρίση έχει κάνει τους ανθρώπους να νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους;
Το λέω και ανατριχιάζω..Οι Έλληνες έχουν μια αντίστροφη τάση προς τον εαυτό τους και την εξέλιξή τους.
Έχουν την τάση να ενώνονται μόνο μέσα από τις δυσκολίες. Είμαστε πιο κοντά στις δύσκολες στιγμές ο ένας στον άλλο παρά όταν είμαστε καλά με τον εαυτό μας. Αυτό είναι άξιο απορίας.Σε αυτές τις δύσκολες κοινωνικά και οικονομικά συνθήκες για την Ελλάδα μας, οι Έλληνες είμαστε διπλα ο ένας στον άλλον και το αποδεικνύουμε
. Απο την άλλη αξίζει να προσθέσω ότι οι περιοχές που πλήττονται δεν είναι πλέον η επαρχία, αλλά οι μεγαλουπόλεις. Το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα είναι εκεί.στην επαρχεία ο κόσμος καλώς κακώς έχει φτάσει σε σημείο να μπορεί να παράγει τα προιόντα του και να επιβιώνει μέσα απο αυτα. Το πρόβλημα είναι στα αστικά κέντρα. Παρατηρήσαμε ότι στην επαρχία οι γυναίκες ερχόντουσαν με πολύ μεγαλύτερη ευχέρια και άνεση, ενώ στην Αθήνα ντρέπονταν οι κυρίες να έρθουν πιο κοντά.
Οι Ελληνίδες είναι εξοικειωμένες με τη μαστογραφία;
Η Επιστήμη στην Ιατρική εξελίσσεται τόσο γρήγορα και μιλάμε για 30% μείωση στο ποσοστό θνησιμότητας των περιστατικών ετησίως παρολο που ο αιρθμός των κρουσμάτων καρκινου του μαστού ανέρχεται στα 5000 το χρόνο. Έχουμε δρομο ακομη μπροστα μας..
Από τη μια η επιστήμη εξελίσσεται και οι γιατροί μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και μέσα από ομιλίες διδασκόμαστε , όμως οι άνθρωποι και στην συγκεκριμένη περίπτωση οι γυναίκες συνεχίζουν με έναν τρόπο να αμελούν την υγεία τους από φόβο. Αυτό είναι το πρόβλημα, ο φόβος μην τυχόν βρουν κάτι. Ο Καζαντζάκης έλεγε ότι το μεγαλύτερο θηρίο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι ο ιερός τρόμος. Αναρωτιέμαι όμως ..γιατί να είναι μεγαλύτερος ο φόβος που μας περιβάλει μη τυχόν και ανακαλύψουμε κάτι κακό,από τον φόβο εκείνον που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε όταν μια κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο;..όταν ..στην αντιμετώπιση το κόστος λειτουργεί σε όλες τις περιπτώσεις » πολλαπλασιαστικά»;
Το «προλαμβανειν «είναι καλύτερο του «θεραπεύειν»..
Γι αυτό και τονίζουμε την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση!
Σε τι ηλικία πρέπει οι γυναίκες να ξεκινούν μαστογραφία;
Αν υπάρχει ιστορικό λίγο πιο νωρίς, αλλιώς από την ηλικία των 35 ετών και έπειτα.
Είναι μια ολιγόλεπτη εξέταση η οποία γίνεται με ανώδυνο τρόπο. Υπάρχουν νέες ψηφιακές μέθοδοι μαστογραφιών που ακόμη και η ακτινοβολία αγγίζει πολύ χαμηλά ποσοστά. Τα στοχεία αυτά δημιουργούν έναν πολύ δυνατό παλμό πρόληψης. Με μια απλή εξέταση σώζουμε όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή των άλλων. Το θέμα είναι τι αφήνουμε πίσω.
Επίσης, έχω τη τιμή να παρουσιάζω μια άλλη εκστρατεία για την προληψη του
καρκίνου του τραχήλου της μήτρας «Ας κάνουμε τεστ Παπ». (LET’S ΠΑΠ).
Η Ελληνική Ακαδημαϊκή Ομάδα Μελετών Παθολογίας Τραχήλου(HeCPA Group) υπό την ευγενική χορηγεία της ΕΝΟΡΑΣΙΣ, μιας σοβαρής εταιρίας βραβευμένης μάλιστα πρόσφατα με το «Great Place to work 2017″ ,
ξεκινούν ένα πολύτιμο ταξίδι ζωής γύρω απο τη προληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας( ΚΤΜ), του δεύτερου σε συχνότητα καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως.
Η πρώτη μας δράση είναι η 1η Οκτώβρη ..τρέχουμε , γιορτάζουμε και στηρίζουμε τον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού δίπλα στο «Άλμα Ζωής» μαζί με το δικό μας μότο που αξίζει να ηχεί από εδώ κ εμπρός
στα αυτιά κάθε σύγχρονης γυναίκας..:
LET’S ΠΑΠ! ΚΑΝΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!
(Φωτο κλελιας- lets παπ)
Για τον λόγο αυτό ,έχει στηθεί γυρω απο την εκστρατεία μια ολόκληρη εφαρμογή, η εφαρμογή LET’S ΠΑΠ, την οποία κάθε γυναίκα απο τη 1η Οκτώβρη θα μπορεί να την κατεβάσει στο κινητό της και μαζί με αυτή να κουβαλάει γνώσεις ζωής για το πως μπορεί να παραμείνει υγιής και προστατευμένη απο τον ΚΤΜ με απλό, συγχρονο και διαδραστικό τροπο..
Μαθήματα , quiz, προσωπικές καταγραφές του κύκλου μαζί με τα συμπτωματα που βιωνουμε, συμβουλες υγειας ,διατροφής και ασκησης απο επαγγελματίες του χώρου.. είναι κάποιες απο τις μικρές λεωφόρους που θα μας φέρνουν ολοένα και πιό κοντα στο σταυροδρόμι των στόχων μας: να παραμένουμε προστατευμένε
Αξίζει να πουμε
Πως Η «ΕΝΟΡΑΣΙΣ» έκανε γνωστό στην δύσκολη και «αυστηρή «αγορά της Ιατρικής Επιστήμης το «THINPREP » PAPTEST το οποίο εδω και χρόνια απο το 1998 ειναι αναγνωρισμένο παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Για οσους δε γνωρίζουν, θεωρείται η εξέλιξη του κλασικού ΤΕΣΤ Παπανικολάου, το οποίο κάνουν τα περισσοτερα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία στην Ελλάδα σήμερα. Είναι η νέα σύγχρονη μέθοδος ΤΕΣΤ ΠΑΠ υγρής μορφής, πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας .
Κάποτε ο γυναικολόγος συνήθιζε να πραγματοποιεί λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος με το γνωστό βουρτσάκι το οποίο και έβαζε σε γυάλινο πλακάκι ωστε να μεταφερθεί το δείγμα στον κυτταρολόγο για κυτταρική ανάλυση.Τώρα ο γιατρός κάνει τη λήψη τραχηλικού επιχρίσματος με το βουρτσάκι ,το βάζει σε ενα φυαλίδιο με μονιμοποιητικό υγρό το«THINPREP» το οποίο απομονώνει τα κύτταρα από τη φθορά τους με
Αποτέλεσμα να στέλνεται εξολοκλήρου το δείγμα -δίχως φθορές και επιπροσθετες ουσίες( πχ βλέννη,αίμα) στον κυτταρολόγο για ανάλυση και εξέταση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει με
Αυτο τον τροπο μεγαλύτερο ποσοστό εγκυρότητας του δείγματος ωστε οι ειδικοί να δούνε με μεγαλύτερη ακρίβεια
τι πραγματικά συμβαίνει με τον κάθε γυναικείο οργανισμό .θα ήθελα να μπορώ να σας μεταφέρω και άλλες πληροφορίες , το αφήνω όμως στην ευθύνη των επιστημόνων μιας και εγώ είμαι η δημοσιογράφος που παρουσιάζει την όλη εκστρατεία.. σε περίπτωση που υπάρχουν ερωτήσεις , μπορεί οποιοσδήποτε ν’ανατρέξει στη σελίδα www,letspap.gr και να επικοινωνήσει με τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς.
Είσαι πολύ νέα κάνεις πολλά πράγματα…έχεις γράψει και 2 βιβλία ποίησης.
Η μητέρα μου γράφει ποίηση στα Ιταλικά και από εκεί πήρα DNA. Από τα 12 άρχισα να αποτυπώνω σκέψεις και να τις βάζω στην άκρη. Κάποια στιγμή ο μεγάλος Σεραφείμ Φιντανίδης τα διάβασε και επέμενε να τα κάνω βιβλίο, Του χρωστάω, όπως και στον κύριο Κοντομηνά , γιατί εξαιτίας τους δημοσίευσα τη πρωτη μου ποιητικη συλλογη το 2012 με τίτλο» Στέγη Αναζητήσεων».
Τι σου δίνει έμπνευση;
Ότι καλλιτέχνης και αν είσαι ,ποτέ δεν εμπνέεσαι από τα μεταβατικά σημεία της ζωής σου, αντιθέτως..εμπνέεσαι από δυνατές θετικές ή αρνητικές στιγμές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι βιωματική η στιγμή για να αποτυπωθεί σε έμπνευση.Αν κάποιος αφεθεί στην παρατήρηση, μπορεί καθημερινά να εμπνέεται από άπειρα είδους ερεθίσματα σε σχέση με το συνάνθρωπό μας. Αν ακούσω για παράδειγμα μια ιστορία από έναν άγνωστο ή φίλο μου και την κάνω δική μου μπορεί να μου δημιουργηθεί μια εικόνα την οποία μπορεί κάποια στιγμή να αποτυπώσω στο χαρτί.. και αναφέρω κάποια στιγμή, γιατί η στιγμή ακολουθεί από μόνη τον καλλιτέχνη δείχνοντας του το χωροχρόνο δημιουργίας και όχι ο καλλιτέχνης τη στιγμή. Απλά αφήνεσαι στο κάλεσμά της κάθε φορά όταν σου χτυπάει τη πόρτα..

Ασχολήθηκες και με την παρουσίαση στην ΕΡΤ…
Η δημοσιογραφία και η τηλεόραση ήρθε τελείως τυχαία στη ζωή μου. Είμαι ευγνόμων γιατί είναι μια εκστρατεία ζωής για μένα η δημοσιογραφία αν μάθεις να την επεξεργάζεσαι με ωριμότητα.
Την αποδέχτηκα αμέσως .Έτυχε τη στιγμή που αποφοιτούσα ,να μου γίνει η πρόταση.Ήταν οι συγκυρίες τετοιες που βοήθησαν ..Πηγαινοερχόμουν στην ΕΡΤ3 γιατί ήθελα να προβάλλω τα άτομα με ειδικές ανάγκες στην εκπομπή «Έκτη αίσθηση» και κάποια στιγμή γνώρισα το διευθυντή και μια παραγωγό , τη Στέλλα τη Κιοσόγλου οι οποίοι έψαχναν μια παρουσιάστρια νέα και δροσερή όπως έλεγαν ,και αθλητική. Επειδή έκανα χρόνια πρωταθλητισμό,ίσως να τους ταίριαξα μαζι με όλα τα υπόλοιπα..
Κάπως έτσι ξεκίνησα ως κεντρική παρουσιάστρια μιας εκπομπής με τίτλο «Αποστολή» το 2007. Ήταν μια ταξιδιωτική εκπομπή ανά την Ελλάδα. έβλεπες την Κλέλια από τη μία να κάνει ράφτινγκ και ξαφνικά από την άλλη με ένα αερόστατο να προσγειώνεται στο άγαλμα του Λεωνίδα και να μιλά για τις Θερμοπύλες και την ιστορία του. Ταξιδεύαμε για την ιστορία, τον πολιτισμό,τα ήθη, τα έθιμα..την Ελληνική παράδοση. Στη συνέχεια για 2 χρόνια συνεργάστηκα με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στη «Ζούγκλα». Του χρωστάω πολλά,ήταν μεγάλος σταθμός ζωής η εμπειρία δίπλα του ενώ στη πορεία ανέλαβα για 2 χρόνια Γενική Διευθύντρια του Channel 9 και του Ραδιοφωνικού σταθμου Αλφα96.5 θεσσαλονίκης..τον τότε Παλμό96.5..συνέχισαν και άλλες εκπομπες στην Ερτ οπως το τηλεπαιχνίδι γνώσεων «ΘΕΣτηΝΙΚΗ» και πρόσφατα ο «ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» μαζ’ι με τον Γρηγόρη Βερροιώτη.
Πως είναι να δουλεύεις μαζί με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο;
Ο Μάκης ηταν δύσκολος και απαιτητικός δάσκαλος. Όμως σου μάθαινε πολλα..!
Τότε περνούσαμε καλά γιατί ήταν οι εποχές του μεγάλου Άλτερ.ο Μάκης έπαιρνε τους συνεργάτεδ του και αμέσως μετά την εκπομπή μας έβγαζε για ποτό. Με συμβούλευε πολλές φορές, με απογοήτευε κιόλας γιατί ήταν απαιτητικός. Κάθε νέο παιδί έχει ενθουθσιασμό, όμως το πολιτικό ρεπορτάζ θέτει πολύ μεγάλες ευθύνες.Γι΄αυτό και ενώ το αγάπησα στιγμιαία , δεν το ακολούθησα όμως.., νομίζω πως η φύση μου αγαπά το πολιτιςτικό και κοινωνικό τοπίο..
Δεν μου ταιριάζει το αμιγώς πολιτικό οπως
και δεν του ταιριάζω.
Θα ακολουθούσες την ίδια πορεία αν γυρνούσες πίσω;
Μικρότερη έμπαινα στο τριπάκι να μετανιώνω. Μεγαλώνοντας και παρατηρώντας ότι κάθε κομμάτι από το υπέροχο παζλ αν το αφαιρείς μόνο προσθετικά δεν λειτουργεί,καταλήγωστην αρχική μου θέση.. ότι κάθε στιγμή και επιλογή της ζωής μας επειδή βασίζεται στην αλήθεια της στιγμής είναι κρίμα να την αποδεσμέυουμε την πραγματικότητα της ύπαρξης μας.
Με τον Μάκη έχετε επαφή;
Ναι. Μια στις τόσες μιλάμε λέμε τα νέα μας. Είναι χαρούμενος για τις επιλογές μου, μπορώ να πω οτι με παρακολουθεί με εκτίμηση και σεβασμό στις επιλογές μου.
Λείπει ο Μάκης από την τηλεόραση;
Καλώς κακώς δημιούργησε μεγάλη σχολή στην ελληνική τηλεόραση και δεν ειναι λίγες οι φορές που έτριζε τις θέσεις μεγάλων ανθρωπων της πολιτικής και επιχειρηματικής σκηνης. Όλοι κάνουμε και σωστές επιλογές και λάθη. Θεωρώ ότι ´ενας Μάκης λιγο διαφοροποιημενος σε σχεση με τότε
Ίσως και να έλειπε από την τηλεόραση στις μέρες μας
Είναι πιστεύεις επιλογή του να είναι εκτός;
Δεν το γνωρίζω. Όταν μιλάμε για τόσο σημαντικά πρόσωπα που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία, δεν μπορούμε να μιλάμε κάθετα για επιλογές .
Ισως να έχουν κάνει το κύκλο τους, ίσως
να μην θέλουν να ασχοληθούν ξανά με την τηλεόραση, γιατί η τηλεόραση κάνει τον κύκλο της για όλους μας. Κανείς μας όμως δεν μπορεί ν αμφιβάλει για την πορεία που χάραξαν κάποτε κάποιοι..
Πώς την βλέπεις την τηλεόραση;
Σαν μια στιγμιαία δυναμική έκφρασης. Το θέμα είναι πως χειρίζεσαι την ανάγκη αυτής της έκφρασης. Ειναι ενα νόμισμα με δύο όψεις..
Προσωπικά Βλέπω πολύ Nova. Αγαπώ Ντε Τζένερις, Όπρα και ντοκιμαντέρ. Βέβαια και η ελληνική τηλεόραση μπορεί να υποσχεθεί πολλά παρόλο που δεν εχει αξιοποιησει τις αληθινες αναγκες του » Ελληνα τηλεθεατη»..και όχι του εξευρωπαισμένου Ελληνα θεατή.
υπάρχουν βέβαια στιγμές που έχοντας την να χαλαρώσω, γύρισα και είδα «Survivor».

Κλέλια Χαρίση – Κεν Αλεξανδράτος

Θα πήγαινες;
Χα…φίλοι καμιά φορά μου λένε γιατί δεν δηλώνω. Στο survivor με κέρδισε η δυναμική και η πρωτοτυπία των αγωνισμάτων μιας και ο αθλητισμός είναι μέρος αναπόσπαστο της ζωής μου αν σκεφτείτε ότι έπαιζα πάρα πολλά χρόνια μπάσκετ και τώρα έχω κολήσει τα τελευταία με το τένις. Στη φάση όμως που βρίσκομαι τώρα και με όλα αυτά τα ουσιαστικά που έχουν έρθει στη ζωή μου,κάτι τέτοιο θα ήταν μακριά από τις βλέψεις μου. Από την άλλη δε σημαίνει επειδή κάποιος είναι ανθεκτικός στις δύσκολες σωματικές απαιτήσεις ότι είναι και ψυχολογικά προετοιμασμένος για δράση » έξω από τα όρια»..
Γιατί ο κόσμος έχει κολλήσει τόσο με αυτά;
Καλώς ή κακώς ο τηλεθεατής έχει άμεση ανάγκη να ταυτίζεται με αυτό που βλέπει. Όχι με το προιόν αλλά με τον άνθρωπο που το βγάζει. Τα αληθινά βιώματα κερδίζουν οποιονδήποτε τηλεθεατή. Το «Survivor» έχει μια δυναμική που καλείσαι να ξεπεράσεις τον εαυτό σου μέσω αγωνισμάτων, από την άλλη έχει και τις ίντριγκες με τις οποίες δεν είμαι σύμφωνη..
Οι ίντριγκες γίνονται εσκεμμένα;
Δε θέλω να εστιάσω, είναι ένα κομμάτι της αλήθειας και της καθημερινότητας των ανθρώπων.Μου άρεσαν πολύ τα αγωνίσματα, ο κάθε παικτης είχε δική του προσωπικότητα. Ο Ντάνος ήταν δυνατός ,ψυχικά και σωματικά ανθεκτικός ..του άξιζε που το πήρε.

Θα δεχόσουν πρόταση να παρουσιάσεις μια εκπομπή;
Αν και δεν έχει περάσει πολύ χρόνος από τότε που τελειώσαμε στην ερτ3, μου έγινε κάποια πρόταση προσφατη την οποία και επεξεργάζομαι. Είναι συγκεκριμένου τύπου οι εκπομπές που θα παρουσίαζα ..εκπομπές με κοινωνικο-πολιτιστικό περιεχόμενο η μια εκπομπή συνετεύξεων -ανθρωποκεντρικη. Δεν μπορώ παρόλα αυτά να σας κρύψω τον ενθουσιασμό μου για τις δυο μεγαλες εκστρατειες, την » ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΣΤ» , και την «LET’S ΠΑΠ».
Στιχουργικά η ποίηση υπάρχει στη ζωή μου όλα αυτά τα χρόνια. Ετοιμάζω την παρουσίαση του καινούργιου μου βιβλίου που κυκλοφορεί στα Public και τον Ιανό απο τις εκδόσεις Οστρια με τιτλο » ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ Η ΕΛΠΙΔΑ»..Οταν με ρωτανε για τον τίτλο απαντώ πως όπως ακριβώς μεταναστεύει η σκέψη απο αναγνώστη σε αναγνώστη όταν διαβάζει καποιος ένα ποίημα..έτσι ευελπιστώ στο να μεταναστευει η ελπίδα απο ψυχή Έλληνα σε ψυχή ´Ελληνα» , ´ετσι ώστε καποια στιγμή..στο βάθος μιας αιώρας..να βρούμε όλοι και πάλι της ασπίδα προστασίας που μας λείπει, την Ελπίδα..λίγο πάντα πιό ελαφριά απο τα λάθη..λίγο πιό βαρυά από την επιθυμία.
Έχω την τιμή μετα τη μεγαλη παρουσίαση στην Αθηνα να παρουσιάζω το βιβλίο μου στη Θεσσαλονικη στις 10 Οκτώβρη ,στις 19:00 στον Ιανό,στην ομορφη πλατεία της Αριστοτέλους.έχω κοντά μου αξιόλογους ομιλητές εκεινη τη μέραωκαι ειμαι πολυ χαρουμενη γι αυτο.
Βέβαια, δεν θα μπορούσα να παραβλέπω τη εξαιρετική συμβολή της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας » Κατερίνας Αγγελάκη Ρουκ» της βαφτισιμιάς του Νίκου Καζαντζάκη..Έχουμε δυο μεγάλες ποιήτριες εν ζωή την Κική Δημουλά και την Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ. Είναι ευτυχία για μένα που υπάρχει στη ζωή μου και ως «πνευματική μου δασκάλα».μετέφρασε το βιβλίο μου στα αγγλικά και ετοιμάζω παρουσιάσεις σε λίγο καιρό Λονδίνο και εξωτερικό. Η συνεργασία μου με την αγαπημένη φίλη Κρινιώ Νικολάου, με επηρέασε ν ακολουθήσω και στιχουργική κατά ένα βαθμό πορεία. Έχουμε γράψει μαζί 4 τραγούδια , έχει μελοποιήσει το «Κάλεσμα της τέχνης» και το τραγούδι της εκστρατείας «Παλμός ψυχής το οποίο είναι αφιερωμένο στην εκστρατεία «LETS ΠΑΠ».

CREDITS
Φωτογραφία: Nikos Perissios / make-up: www.freddymakeupstage.gr / Location: Γυροπιτούλης.