Ο αχάριστος άνθρωπος
13 Νοεμβρίου 2017
«Δέχτηκα στο δρόμο επίθεση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν να κάνω την καταδίωξη και να τον οδηγήσω στην αστυνομία»

Είναι νέα ωραία και άκρως ταλαντούχα!  Η Δέσποινα Χαριάτη από μικρή έδειξε την κλίση της στην τέχνη, κάνοντας μαθήματα κλασικού χορού. Γρήγορα συνειδητοποίησε πως η υποκριτική είναι για εκείνη μονόδρομος, γι΄αυτό και μετρά σπουδαίες συνεργασίες στο ενεργητικό της.  Φέτος μάλιστα πήρε μέρος στην αγγλική σειρά «The Durells» κλέβοντας την παράστραση. 

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια γι αυτή τη σεζόν;

Μόλις τέλειωσα από δυο θεατρικές παράγωγες, μια παιδικό και μια Ήλεκτρα του Σοφοκλή από το Διάχρονο Θέατρο Μαίρη Βιδάλη ,καθώς και μια αγγλική σειρά «the durrells» και είμαι προς το παρόν με την ομάδα puppet show κάθε Σάββατο στο Εργοτάξιον και παίζουμε «το μαγικό σείστρο» κουκλοθεατρική παράσταση .Ακόμη γίνονται συζητήσεις για δυο τηλεοπτικές σειρές στο open το νεο κανάλι.

Τι είναι αυτό που σκέφτεστε πριν πείτε το «ναι» σε μια συνεργασία;

Πριν πω το ναι σε μια δουλειά, κοιτώ το κανάλι, τον σκηνοθέτη, συντελεστές, ρολό και τέλος το οικονομικό, Και το βάζω τέλος γιατί πλέον διανύουμε δύσκολες εποχές και πιστεύω δεν είναι πρωταρχικό να χτυπήσεις αυτό που λέμε μεγάλο ποσό αλλά να έχεις συνεχεία δουλειά  στην οποία να πληρώνεσαι, τα συμφωνημένα.

Υπήρξε συνεργασία που δεν θες να θυμάσαι και από την οποία απογοητεύτηκες;

Δεν θα το έλεγα ιδιαίτερα,  υπήρξε κάποια στιγμή που περίμενα να τελειώσει η σεζόν μας και απλά αποχώρησα χωρίς να συνεχίσω και στην επομένη που με ήθελαν.

Έχεις βιώσει αθέμιτο ανταγωνισμό από συνάδελφό σου;

Ναι…. πάρα πολλές φορές και το φυσιολογικό είναι να είναι από γυναίκες αφού μιλάμε για γυναικείους ρόλους, αλλά δεν τον έχω βιώσει μόνο από γυναίκα αλλά και από άντρες,. Αυτό δείχνει το βαθμό του ανταγωνισμού στην δουλειά μας.

Πώς μπήκε το θέατρο στη ζωή σου;

Το θέατρο μπήκε γιατί είμαι κατεξοχήν καλλιτεχνική φύση. Έκανα από μικρή χορό, μπαλέτο ,μοντέρνο, έκανα σπουδές πάνω στον χορό. Δούλεψα και ως χορεύτρια και στην πορεία έψαχνα και για άλλους τρόπους έκφρασης, άλλες τέχνες. Έτσι αποφάσισα να πάω σε σχολή θεάτρου να το σπουδάσω και αυτό .

Η οικογένεια σου, σε στήριξε σε αυτήν την απόφαση;

Ναι οι δικοί μου πάντα με στηρίζουν και τους υπερευχαριστώ.

Οι επιθυμίες σου γύρω από το επάγγελμα της υποκριτικής πραγματοποιήθηκαν;

Οι επιθυμίες μου δεν έχουν όλες γίνει πραγματικότητα.  Αυτό που επιθυμώ, το προσπαθώ καθημερινέ και είναι να αναδειχτώ μέσα από την δουλειά μου κυρίως. Είναι πολύ δύσκολος ο χώρος, υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχει μικρή αγορά στην Ελλάδα. Πολλοί ηθοποιοί, όχι αξιοκρατικές συνθήκες πάντα. αλλά μέχρι στιγμής έχω καταφέρει αρκετά.  Το γεγονός ότι συνεργάστηκα φέτος με μια αγγλική σειρά «the durrells»  για μένα λέει πάρα πολλά.

Μπορεί ένας ηθοποιός που κάνει θέατρο, να ζήσει μόνο από αυτό, ειδικά την περίοδο της κρίσης;

Από το θέατρο  έτσι όπως είναι τα πράγματα πλέον δεν ζεις μόνο, θέλει κόπο ,προσπάθεια να κάνεις και άλλη δουλειά, τηλεόραση ,διαφήμιση, ραδιόφωνο κτλ κτλ….και να προσαρμόσεις τον τρόπο ζωής όπως όλοι άλλωστε τον έχουμε προσαρμόσει.

Υπήρξαν στιγμές που πραγματικά δυσκολεύτηκες να τα βγάλετε εις πέρας;

Ναι υπάρχουν όπως όλοι άλλωστε αλλά έχω αλλάξει τον τρόπο ζωής που μπορεί να έκανα προ κρισης ,κοινώς λιγότερες σπατάλες.

Τηλεοπτικές προτάσεις δέχεστε;

Τελευταία λόγω της μειωμένης παραγωγικότητας στην Ελλάδα  στον χώρο μας όχι, αν και σιγά σιγά κάτι γίνεται πάλι, και όπως είπα μίλαω για δυο τηλεοπτικές δουλειές.

Για να είναι κάποιος μέσα στα «πράγματα» χρειάζεται ίσως να «πουλάει» την προσωπική του ζωή;

Μάλλον ναι, για να είσαι αυτό που λέμε μαϊντανός, αλλά μπορεί να είσαι κα στα πράγματα χωρίς να πουλάς τα προσωπικά σου. Εξαρτάται σε πιο κοινό θέλεις να απευθύνεσαι και για πιο λόγο θέλεις να σε ξέρουν. Γιατί παίζεις σε ένα σήριαλ η γιατί έχεις σχέση με τον γνωστό σου συμπρωταγωνιστή. Σίγουρα το να είσαι στα πράγματα με το να γίνεται χαμός γύρω από το όνομα σου και να ακούγεται συνεχεία βοηθάει να σε ξέρουν. Είναι ακουστική πλύση εγκέφαλου.

Το θέατρο αποτέλεσε ποτέ διέξοδο από κάποια δύσκολη στιγμή της ζωής σου; Αντιμετώπισες ποτέ κατάθλιψη;

Σίγουρα βοηθάει πολύ σε καταστάσεις που ξεπερνιούνται δύσκολα ,γιατί είναι ένα είδος θεραπείας όπως όλες οι τέχνες.  Άλλωστε  για να είσαι ηθοποιός πρέπει να είσαι και ψυχολογικά υγιής, αλλιώς μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση του κάποιος αλλά και τους γύρω του, είτε είναι συνάδελφοι, είτε κοινό. Δεν έχω αντιμετωπίσει κατάθλιψη ποτέ, εκεί που νιώθω ότι πάει να μου χτυπήσει την πόρτα, βρίσκω διάφορες διεξόδους. Αθλούμαι, διαβάζω, βλέπω δικούς μου ανθρώπους ,εργάζομαι γενικά κάνω αυτοκριτική  και συνεδριάσεις με τον εαυτό μου και τα βρίσκω. Δεν τον αφήνω ποτέ να πάρει την κάτω βόλτα. Είναι πιστεύω στο πόσο πολύ εκτιμάς, σέβεσαι, αγαπάς, δουλεύεις με τα μέσα σου.

Η εξωτερική εμφάνιση αποτελεί ένα εισιτήριο για αυτόν τον χώρο;

Εντάξει ένας εξωτερικά όμορφος άνθρωπος δεν περνάει απαρατήρητος, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό ,πρέπει και τα μέσα του να διατηρεί όμορφα. Σίγουρα βοηθάει  στην δουλειά μας, αλλά είναι και λίγο παρεξηγημένο. Δεν σημαίνει ότι μια ωραία ηθοποιός πρέπει να παίζει την ωραία. Ο  ηθοποιός πρέπει να τσαλακώνεται και να κάνει κόντρα ρόλους από αυτό που εκπέμπει.

Θα έπαιρνες μέρος στο «Survivor»;

Ναι, δεν θα έλεγα όχι αν μου έκαναν μια τέτοια πρόταση. Το μόνο που φοβάμαι, είναι το θέμα του φαγητού, τρώω πολλές φορές από λίγο. Αν μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα που δεν έχω φάει ζαλίζομαι, πέφτει η πίεση και διάφορα τέτοια…..

Αρκετές γυναίκες ηθοποιοί έχουν εξομολογηθεί πως κυρίως στο ξεκίνημα της καριέρας τους έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Σου συνέβη κάτι τέτοιο;

Κάτι έχει γίνει και σε μένα κανά δυο φορές, αναλόγως άλλοτε με χιούμορ,  άλλοτε κάνοντας πως δεν το κατάλαβα.  Κάτι τρομερά ακραίο πάντως δεν μου έχει τύχει.

Είναι εύκολο να συνδυαστεί η προσωπική ζωή με την καριέρα;

Ναι πιστεύω, αν βρεις τον άνθρωπο σου που να σε καταλαβαίνει, να γνωρίζει την φύση της δουλειάς σου και να υπάρχει μεταξύ ενός ζευγαριού σεβασμός, αλληλοβοήθεια και υποστήριξη.

Αντιμετώπισες ποτέ ζήλεια από κάποιον σύντροφο σου εξαιτίας του επαγγέλματος σου;

Όχι δεν έχει  τύχει να με ζηλέψει άντρας, ίσως γιατί διαλέγω εγώ πιο ωραίους από έμενα κα ζηλεύω εγώ… (γέλια). Πλάκα κάνω..  όχι δεν έχω βιώσει ζήλια.

Ήρθες ποτέ αντιμέτωπη με έναν μεγάλο κίνδυνο;

Φέτος το καλοκαίρι , έκανα διακοπές,  πάω να βγω ένα μεσημέρι έξω στην αυλή και βγαίνοντας στην πόρτα πετάχτηκε ένα φίδι στα πόδια μου. Στην αρχή τρόμαξα,  έτρεξα να φύγω αλλά μετά αυτό έκανε βόλτες εκεί γιατί είχε βρύση κοντά και το έβγαζα φωτογραφία από απόσταση ασφάλειας φυσικά. Άλλη μια φορά δέχτηκα στο δρόμο επίθεση από κάποιον ,το αποτέλεσμα ήταν εγώ να κάνω την καταδίωξη και να τον  οδηγήσω στην αστυνομία,  οπού αποδείχτηκε ότι ήταν τρελός με χαρτί γιατρού.

Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον

Θέλω να είμαι υγιής όπως και όλοι οι δικοί μου άνθρωποι. Να βρίσκομαι στον χώρο έχοντας δουλειά και σωστούς συνεργάτες.